1053, Veres Pálné u. 10.
+3630 475 2407
info@oki-iroda.hu

Megmozdult az ország a 2018-as 72 órán!

Ökumenikus Ifjúsági Iroda

Megmozdult az ország a 2018-as 72 órán!

2018. október 11-14 között tizenegyedik alkalommal rendezte meg a 72 óra kompromisszum nélkül háromnapos, szociális, önkéntes akciót a három történelmi keresztény egyház, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest főváros támogatásával.

A 2019-es rendezvényen rekordszámú, összesen 9000 önkéntes fiatal vallotta, hogy „Több vagy, ha adsz”. A visszatérő mottó kifejezte azt a résztvevők által is megélt valóságot, hogy csak gazdagodhatunk az önzetlen segítségnyújtás által. Önkénteseink több mint 400 ökológiai, szociális és fejlesztő projektet hajtottak végre, több tízezer munkaórával járulva hozzá környezetük és a környezetükben élő rászorulók életének szebbé tételéhez.

Az akcióba továbbra is Magyarország mind a 19 megyéje bekapcsolódott, valamint idén már a partiumi és erdélyi bekapcsolódókon túl három új határon túli területen is megjelent a 72 óra: a Háló egyesület együttműködésének köszönhetően Felvidék, Délvidék és Kárpátalja is bekapcsolódott egy-egy projekttel.

2018. október 11-én, csütörtökön 17 órától a budapesti Dürer Kertben került sor az akció központi megnyitójára, ahol a budapesti résztvevők átvehették feladataikat és résztvevői pólóikat. A rendezvényen Szeder és a Meztelen Diplomaták együttes adott koncertet az önkénteseknek. Ezzel párhuzamosan és a pénteki napon országszerte sok kisebb-nagyobb rendezvénnyel indították útjára a helyi projekteket.

Október 12-én, pénteken 14 órától a Budapest 3. kerületében található Jó Pásztor Anyaotthonban rendeztük meg a 2018-as akció sajtóeseményét, majd ezt követően került sor a kiemelt projektre, mely során fiatal önkéntesek szerveztek élménynapot az otthonban lakó gyermekeknek, valamint önkéntes fodrászok és kozmetikusok az édesanyákkal is foglalkoztak. A sajtóeseményen az idei fővédnök, Böjte Csaba ferences szerzetes videó üzenetben küldött köszöntője után felszólalt Dr. Veres András római katolikus püspök, Dr. Lackner Pál evangélikus püspök, Szloboda József református esperes, Széles Csongor, Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Ifjúságügyi Osztályának főosztályvezetője, dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes, valamint Déri-Popper Andrea, a Jó Pásztor Anyaotthon intézményvezetője.

Budapesten a három nap alatt csaknem 70 projekthelyszínen összesen több mint 1200 fiatal végzett közhasznú tevékenységeket: a már szokványos nagyszámú fejlesztő feladat mellett, mint például közintézmények kerítéseinek festése, ezúttal kiemelten nagy számban valósultak meg különböző ökológiai projektek is, és számos szociális intézménybe is ellátogattak az önkéntes fiatalok, hogy az ott lakókkal beszélgessenek, vagy segítséget nyújtsanak számukra.

Bács-Kiskun megyében ismét 700 önkéntes mozdult meg. Kecskemét és az eddig is aktív Soltvadkert, Kiskunhalas, Kiskunfélegyháza ésJánoshalma mellett idén Tiszakécske, Bácsalmás és Lakitelek is nagyobb létszámmal kapcsolódott be. A sok szociális és ökológiai projekt mellett sok közterület is megszépült megye-szerte.

Baranya megyében Pécs mellett Bóly, Mohács és Püspökszentlászlókapcsolódott be, és a rekord pécsi résztvevőszámnak köszönhetően csaknem 400 fiatalt önkéntes mozdult meg. A lelkesen végzett szociális projektek mellett idén kiemelten sok intézmény újulhatott meg kívül-belül különböző fejlesztő, lomtalanító és takarító-rendező munkáknak köszönhetően.

Békés megyében Orosháza, Békéscsaba és Mezőberény aktív evangélikus ifjúsága mellé idén Kevermes és Nagybánhegyes katolikus csapatai is csatlakoztak, akik közösen 900 fiatal mozgattak meg a megyében.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében idén is kb. 150 önkéntes mozdult meg. Miskolc, Sátoraljaújhely, Szikszó és Múcsony mellett idén Megyaszó is bekapcsolódott az akcióba.

Csongrád megyét ismét Mindszent és Szeged képviselte, valamint visszatért az akcióba a korábban is aktív Szentes. Szegeden az akcióval országosan is együttműködő Új Nemzedék helyi Közösségi Tere ismét több szervezet összefogásával szervezett az egyik helyi kórház gyermekosztályán látogatást.

Fejér megyében Székesfehérvár mellett Perkáta, Vértesboglár, Csákvár, Nagyveleg és Gárdony-Dinnyés csatlakozott az akcióhoz.A csaknem 200 résztvevő fiatal munkája nyomán főként közterek szépültek meg az idei akcióban.

Győr-Moson-Sopron az utóbbi évekhez képest szerényebb létszámmal vett részt: Sopronban, Győrben, Csornán és Agyagosszergényben összesen 450 önkéntes tevékenykedett. A fiatalok így is sok közterületet szedtek rendbe, valamint több szociális intézményben is látogatást tettek.

Hajdú-Bihar megyében ismét főként a Görögkatolikus egyház mozgatta meg a legtöbb fiatalt: Nyíradony, Nyíracsád és Hajdúdorog továbbra is nagy létszámmal vesz részt az akcióban. Mellettük Hajdúböszörmény, Debrecen és Tiszacsege csatlakozott. A csaknem 700 önkéntes a közterületek rendezése és a szociális intézmények látogatása mellett több temető takarításában is részt vett.

Heves megyét az idei évben is Eger képviselte, ahol az Új Nemzedék Közösségi tér szervezésében ismét egy kutyamenhely körül segédkeztek az önkéntes fiatalok.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kissé visszaesett a résztvevőszám, azonban így is több mint 400 fiatalvégzett közhasznú önkéntes munkát. Szolnok mellett Jászberény is ismét aktívan csatlakozott.

Komárom-Esztergom megyében tovább nőtt az akció: ezúttal 17 településen 45 projekt zajlott le, amikben összesen csaknem 600 önkéntes mozdult meg. Az eddig is aktív Tatabánya, Komárom, Esztergom, Bokod, Nyergesújfalu és Vértesszőlős mellett újonnan csatlakozott többek között Tata, Piliscsév és Súr.

Nógrád megyéből Salgótarján mellett csak Alsópetény kapcsolódott be egy izgalmas projekttel, Pest megyében azonban rekordot döntött a résztvevők száma: 13 településen csaknem 600 önkéntes fiatal dolgozott. Ennek fele Vecsésen mozdult meg egy nagy szemétszedő akcióban, ezen kívül többek között Göd, Pilis, Kocsér, Cegléd, Veresegyház is színes projektekkel csatlakozott az akcióhoz.

Somogy megyében ismét Csurgón, Kaposváron és Tabon folytak különböző fejlesztő és szociális projektek, ezen kívül idén Kaposhomok is csatlakozott, ahol fát ültettek. Összesen 400 fiatal tevékenykedett a megyében az akció három napja alatt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mozgatta meg idén is a legtöbb fiatalt. 11 településen összesen több mint 1400 fiatal csatlakozott a környezetszépítő és szociális projektekhez. A legaktívabb települések idén is Nyíregyháza, Nagykálló, Kisvárda és Apagy voltak, de idén kiemelkedő létszámmal csatlakozott Tuzsér és Kisléta is.

Tolna megyében az idei akció Bonyhádra korlátozódott, azonban Vasmegyében nőtt a résztvevők száma: Szombathely, Kőszeg, Szentpéterfa és Olaszfa mellett újonnan csatlakozott Boba és Celldömölk, így összesen 250 fiatal tevékenykedett a megyében.

Veszprém megye is új erőre kapott az akcióban, és Veszprém mellett 5 kisebb teleülést bevonva összesen 150 önkéntessel zajlottak projektek. Zala megyében Zalaegerszeg mellett Alsópáhok csatlakozott az akcióhoz, és a két településen összesen 100 fiatal rendezte környezetét és több helyen turistajelzéseket is festettek.

Erdély és Partium már negyedik éve szervesen kapcsolódik a magyarországi 72 órához. Idén is 6 településen zajlottak projektek, hozzávetőleg 150 fiatal részvételével. Több projektre belföldről is érkeztek önkéntesek. Nagyvárad és Margitta idén is aktív volt, ezen kívül voltak projektek Marosvásárhelyen és Gyergyószentmiklóson is.

2018-ban három további határon túli terület is csatlakozott az akcióhoz kezdetben egy-egy településsel: Felvidéken Fülek, Délvidéken Maradék, Kárpátalján pedig Rahó adott otthont egy-egy 72 órás projektnek. Az ezeken a projekteken önkénteskedők több esetben több száz kilométert utaztak, hogy segíteni tudjanak.

A 2018-as rendezvény is a társadalom széles rétegei felé látható volt. Ismét több mint 100 sajtómegjelenés számolt be közvetlenül az akcióról. Az idei évben már másodszor közösségi médiában népszerű fiatalok is bekapcsolódtak az akció hírének terjesztésébe. Több videoblogger osztotta meg követőivel az akció üzenetét és hívta meg a fiatalokat az önkéntességben való részvételre, közülük hárman részt is vettek követőikkel egy-egy projekten.

Nemzetközi kezdeményezés révén az idén is építettük más országokkal a kapcsolatot: a velünk párhuzamosan zajló cseh 72 hodin akciótól egy cseh önkéntes csapatot fogadtunk, valamint fogadtunk egy lengyel különítményt is a helyi katolikus mozgalomtól, akik a jövőben szeretnék meghonosítani az akciót Lengyelországban is. A külföldről érkezett önkéntesek maguk is véghezvittek egy-egy projektet, valamint csapatépítő alkalmakon ismerkedhettek a különböző országokból érkezettek egymással, a magyar program szervezésének hátterét pedig az irodán tartott mini-képzésen ismerhették meg.

Az akció az idei évben is sikeresen szólított meg sok 14-30 év közti fiatalt, akik közül sokaknak (~30%) ez volt az első élménye az önkénteskedéssel kapcsolatban. Az alábbi két szófelhő az önkénteseink válaszaiból készült, melyeket a kiértékelő kérdőívben adtak meg.

„Mit jelentett neked az idei mottó?”

„Mi volt a legjobb élményed a 72 órán?”

A tizenkettedik 72 óra kompromisszum nélkül akció időpontja: 2019. október 10-13.

További képek és közösségi médiás bejegyzések a 72ora.hu-n találhatók.

Oszd meg ismerőseiddel!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük